![](https://chntv.pl/wp-content/uploads/2024/07/fire-1707042__480.jpg)
W naszych domach w dalszym ciągu wiele instalacji grzewczych opartych jest o piece na paliwa stałe. Pośród takich pieców znaleźć można nowoczesne konstrukcje, które spełniają rygorystyczne normy jeśli chodzi o czystość spalania, ale też wymagające wysokiej jakości paliwa. Jak również starsze konstrukcje, do których wrzucić można w zasadzie wszystko, co się ma pod ręką, i co tylko uda się zapalić. Jednak aby rzeczywiście można było zapewnić w domu wymaganą ilość ciepła, to opał posiadać musi wysoką wartość kaloryczną, albo musi go też być dużo.
W tym zakresie od wielu lat największym zainteresowaniem cieszy się tradycyjny węgiel. Jest on dostępny w dużej ilości rodzajów, przede wszystkim różniących się stopniem rozdrobnienia. Najlepsze są gatunki składające się z większych kawałków, jakie wolno się palą przez dłuższy czas. W porównaniu z węglem mniej korzystnie wypada drewno, ale jest za to od niego sporo tańsze.
Zdecydowanie lepiej do spalania w piecu nadawać się będą gatunki liściaste, szczególnie twarde. Palą się one dość wolno i wytwarzają więcej energii, niż iglaste odmiany. W przypadku tych ostatnich pewną niedogodnością będzie duża zawartość żywicy, co będzie wymagało stosowania odpowiednich rodzajów pieców. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszyć się też zaczęły pellety i brykiety, produkowane z trocin czy wiór. Te wszystkie odmiany opału bez problemów się znajdzie w jednym z dobrych składów, a takiego poszukać na przykład można po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła hurtowa sprzedaż opału.
+Tekst Sponsorowany+