Gastronomiczna branża w naszym kraju ma wiele obowiązków, których musi dopełnić. Jednym z nich jest dbanie o należytą jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a o tym mówią odpowiednie przepisy. Jeżeli jakaś kuchnia stosuje duże ilości różnych tłuszczy, to wówczas nie można tego typu ścieków wylewać bezpośrednio, a wcześniej muszą one być dobrze oczyszczone.
Do tego są wykorzystywane odpowiednie separatory, jakich montaż będzie w większości lokali konieczny. Jeśli jakiś bar czy restauracja tego typu sprzęt musi zamontować, to należy to odpowiednio zrobić. Istotne jest przede wszystkim to, żeby serwis separatorów miał łatwy dostęp. Firmy zajmujące się takim serwisem posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, ale czasami trafiają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.
W takim przypadku trzeba w jakiś inny sposób sobie poradzić, ale z tym wiązać się też będzie całkiem inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Jeśli więc ktoś nie chce niepotrzebnie przepłacać, to powinien wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatorów jest bardzo ważne, ponieważ separatory dość szybko się zapychają.
Jeżeli przez większy okres czasu tłuszcz nie zostanie z nich odciągnięty, to w pewnym momencie może się zacząć wylewać do rur kanalizacyjnych, a to jest zabronione. Częstotliwość czyszczenia najlepiej uzgadniać z firmą, która będzie świadczyć takie usługi. A będzie to uzależnione od wielkości samego separatora i pojemności ścieków, jakie będą do odfiltrowania.